Blogi

HS-Vesi on havainnut jo kaksi tukosta Neurofluxin avulla

HS-Vesi on havainnut jo kaksi tukosta Neurofluxin avulla
  • Kaksi tukosta löydetty nopeasti Neurofluxilla
  • Neuroflux on osana päivittäistä työskentelyä
  • Auttaa kunnossapidon ohjaamista

HS-Vesi yrityksenä

Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy, tuttavallisemmin HS-Vesi, on Hämeenlinnan, Hattulan ja Akaan omistama vesihuoltoyhtiö. Yhtiö huolehtii alueensa hyvänlaatuisen veden hankinnasta ja jakelusta sekä jätevesien tehokkaasta poisjohtamisesta ja puhdistamisesta. HS-Veden palveluiden piirissä on noin 70 000 ihmistä. HS-Veden jätevesiverkostossa on yli tuhat kilometriä putkistoa ja näin laajan verkoston hallinta on haasteellista manuaalisesti.

Haaste

Aikaisempien ylivuototapahtumien takia HS-Vesi halusi panostaa tukosten tarkkailuun entistä enemmän. Tämän lisäksi haluttiin helpottaa kunnossapidon suunnittelua ja verkoston vuotojen paikantamista. Tavoitteena oli vähentää ympäristölle haitallisia ylivuotoja, ja ohjata verkoston kunnossapitoa oikeille alueille.

Aikaisemmin HS-Vedellä hälytyksiä saatiin vain pumppujen käyntiajoista, mutta ne ovat riittämättömiä tukosten havaitsemiseen. Tukokset siis havaittiin pääasiassa asukaspalautteen perusteella.

Ratkaisu

Neurofluxin käyttöönoton yhteydessä HS-Veden olemassaolevien järjestelmien datan laatua selvitettiin ja parannettiin paljon. Parempilaatuisen datan avulla HS-Vesi pystyy hyödyntämään Neurofluxia oikeiden tukosten ja ongelmakohtien havaitsemiseen. Ongelmat voidaan havaita jopa tunneissa poikkeaman alkamisesta.

Meille Neuroflux on tosi miellyttävä käyttää. Jos sen päivittäisessä käytössä huomataan jotain ongelmia, niin niihin on reagoitu heti ja otettu ongelma hoidettavaksi. – Enni, HS-Vesi

Kivuttomaksi luonnehditun käyttöönoton jälkeen HS-Vesi onkin käyttänyt Neurofluxia arjessa ja pitkäjänteisemmässä suunnittelussa. Ongelmakohtien havaitsemisen lisäksi HS-Vesi voi nyt visualisoida ja analysoida jätevesiverkon tilaa helposti miltä tahansa laitteelta käyttämällä verkkoselainta. Esimerkiksi sulamiesvesien aiheuttamat voimakkaat virtaamat on nyt helpompi ja nopeampi löytää kuin aikaisemmin.

Meillä on erilaisia järjestelmiä, ja joissain tapauksissa on ehditty väsähtää vaikeaan käyttöönottoon ennen kuin olemme edes päässeet käyttämään ohjelmistoa. Neurofluxin kanssa on päästy todella helpolla. – Enni, HS-Vesi

Tulokset

Neurofluxin avulla HS-Vesi on havainnut alkuvuoden aikana kolme potentiaalista tukosta, joista kaksi havaittiin Neurofluxin ansiosta huomattavasti nopeammin. Alkavat tukokset havaittiin Neurofluxin avulla ja ne ehdittiin korjata ennen ylivuodon tapahtumista. Tukokset olisivat aiheuttaneet ylivuodon vesistöön, mikä olisi ollut todella ongelmallista ympäristölle. Toinen tukoksista olisi voinut aiheuttaa kuukausien jätevesiylivuodon sen hankalasta sijainnista johtuen. Automaattisten hälytysten ja nopean reagoinnin ansiosta näiltä ongelmilta vältyttiin.

Jatkossa HS-Vesi aikoo käyttää Neurofluxia aktiivisemmin myös vuotovesialueiden tutkimiseen ja kunnossapidon suunnitteluun.

Neuroflux on kyllä todella hyvä ohjaamaan kunnossapitoa kauden ja ajankohdan mukaan. – Jarno, HS-Vesi