Over ons

Smartvatten voor waterbedrijven zet zich in om de best mogelijke tools te ontwikkelen voor waternetwerkmanagement. We combineren de best practices van softwareontwikkeling, -ontwerp en waterbouwkunde om complete en intuïtieve oplossingen te creëren. We richten ons op de dagelijkse gebruikerservaring om zo voor een gebruiksvriendelijke omgeving te zorgen.

Het begon allemaal in 2016, toen de Helsinki Region Environmental Services Authority HSY een hackathon organiseerde, een weekendlange innovatiewedstrijd. Deze hackathon bracht computerwetenschappers en waterbouwkundigen bij elkaar om nieuwe oplossingen te ontwikkelen op basis van bestaande netwerkdata. Het hackathon evenement werd in een waterzuiveringsinstallatie in Viikinmäki gehouden. Het doel was om oplossingen te ontwikkelen op basis van verzamelde data uit pompstations, weersvoorspellingen, energieverbruik en cartografische data, om er een paar te noemen. Tijdens het weekend werden verschillende nieuwe oplossingen ontwikkeld, en een daarvan was onze datavisualisatietool.

 

Van visualisatie naar analyse

De tool trok de aandacht van HSY, het waterbedrijf van Helsinki, en leidde tot een consultancy project, dat werd uitgevoerd met behulp van de principes van agile softwareontwikkeling. De ontwikkelaars werkten tijdens snelle sprints samen met de eindgebruikers, om de praktische toepasbaarheid van de functionaliteiten te garanderen. Gedurende die periode werd de visualisatietool voor pompstationdata verder ontwikkeld in de richting van data-analyse. Andere databronnen werden hier ook aan toegevoegd.

Het werd duidelijk dat er meer in zat dan een enkel consultancy project. Andere waterbedrijven en organisaties begonnen interesse te tonen in onze oplossing. We spraken voor het eerst over ons eigen bedrijf in 2017, en een jaar later, met een versterkt team, werd Neuroflux opgericht. Ons doel was simpel: betere data-analyse ontwikkelen voor waterbedrijven.

 

Versnelde ontwikkeling

In de zomer van 2018 maakten we een vliegende start met Kiuas Accelerator, georganiseer door Aaltoes. Het programma gaf ons hele goede, praktische inzichten om een startup op te richten en onze eerste stappen te zetten. Het belangrijkste inzicht was te focussen op de klant – een uitstekend iets om van tevoren te leren. Een combinatie van hard werken en een dosis geluk zorgde ervoor dat we drie pilots mochten gaan doen tijdens het groeiversnellingsprogramma, waardoor we waardevolle feedback ontvingen en de ontwikkeling konden versnellen.

Onze tool is in gebruik genomen door meerdere waterbedrijven in Finland en Zweden. Hun ervaringen hebben ons van de voordelen van data-analyse voor waterbedrijven overtuigd: Neuroflux heeft geholpen bij het detecteren van ongeautoriseerde aansluitingen op het riool, infiltratie en watertoevoer, en verstoppingen. Sinds 2019 ligt onze focus op het testen en ontwikkelen van meer geavanceerde zelflerende modellen, waarbij we nieuwe databronnen toevoegen en de totale data-analyse verbeteren.

 

Nieuwe markten bereiken met Smartvatten

In 2022 nam water efficiëntie specialist Smartvatten Neuroflux over, met als doel zijn uitgebreide water efficiëntie service naar nieuwe hoogtes te brengen door oplossingen voor waterbedrijven toe te voegen. Nu werkend onder de naam Smartvatten for Water Utilities werken we blijvend aan de verbetering en uitbreiding van onze oplossing zodat waterbedrijven het meeste uit hun data kunnen halen en hun waardevolle waternetwerken goed kunnen onderhouden. En als onderdeel van de Smartvatten Group zijn we nu in staat om ons bereik uit te breiden naar nieuwe, internationale markten.