Blog

Waarom het monitoren van je afvalwaternetwerk een grote impact kan hebben

Waarom het monitoren van je afvalwaternetwerk een grote impact kan hebben

Een goed begrip van ons waterverbruik is de eerste stap op weg naar water efficiënt worden en je watervoetafdruk verminderen. Om blijvend en wereldwijd impact te maken, moeten we naar de volledige waterverbruikscyclus kijken: van distributie tot verbruik in panden, en het rioleringssysteem waarin het allemaal terechtkomt en wordt gezuiverd voor toekomstig gebruik. Dat maakt het monitoren van afvalwaternetwerken een essentieel onderdeel van wereldwijd duurzaam waterverbruik.

Daarom is Smartvatten for Water Utilities, onze nieuwste afdeling, gefocust op het duurzaam management van de afvalwaternetwerken van waterbedrijven. Waterbedrijven over de hele wereld moeten talloze leidingen, pompstations en zuiveringsinstallaties onderhouden en door gigantische hoeveelheden data heen werken om bij te houden hoe het gaat met hun netwerken. Dat maakt het zowel een ingewikkelde als een tijdrovende klus.

Uitdagingen aangaan

Behalve de omvang van de netwerken die gemonitord moeten worden en de grote hoeveelheid data staan waterbedrijven nog voor andere uitdagingen: de infrastructuur is verouderd en er zijn maar beperkte middelen beschikbaar voor onderhoud en renovaties. Tel daarbij de aangescherpte wet- en regelgeving en steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden door klimaatverandering op en de taken die in het vooruitzicht liggen zijn niet te onderschatten. Onze service voor het analyseren van het afvalwaternetwerk is ontwikkeld met precies die uitdagingen in gedachten.

Smartvatten for Water Utilities is een gebruiksvriendelijke service in de cloud die waterbedrijven in staat stelt om data uit iedere bestaande bron over het afvalwaternetwerk te combineren, visualiseren en analyseren – van pompstations tot weerdata en zeeniveaus.

Het helpt bedrijven bij het focussen op het oplossen van problemen in plaats van ze opsporen, door het identificeren van lekkages, verstoppen en overlopen met real-time meldingen en het ondersteunen bij het optimaliseren van het efficiënt toewijzen en prioriteren van middelen om het netwerk te onderhouden – op maat gemaakt voor de vereisten van ieder netwerk.

De impact van monitoren

Bijdragen aan de waterefficiëntie van deze netwerken is niet alleen goed voor waterbedrijven, maar ook voor het milieu. Door afwijkingen zoals lekkages en verstoppingen tijdig op te sporen en continu de staat van installaties bij te houden, zijn waterbedrijven in staat om reparaties en onderhoud (met beperkte middelen) in te zetten voor die delen van het netwerk die het het hardste nodig hebben. En dat minimaliseert of voorkomt onnodige zuivering van overtollig water of schadelijke overloop van onbehandeld water in de omgeving.

Een voorbeeld van de impact die onze service kan hebben is de keer waarbij een van onze klanten attent werd gemaakt op een hoeveelheid afvalwater die 10 keer hoger was dan normaal. Onderzoek ter plaatse liet zien dat een naastgelegen leiding in het waterdistributienetwerk lekte, en dit in een andere kapotte leiding in het afvalwaternetwerk terecht kwam. Waren de lekkages niet opgespoord, dan hadden de kosten van het overtollige water tussen de €300.000 en €500.000 per jaar kunnen bedragen, en dan hebben we het nog niet over de mogelijke schadelijke impact op het milieu van onvoldoende behandeld afvalwater dat in de bodem terechtkomt.

Maar zelfs kleine afwijkingen kunnen een grote impact hebben. Een blokkade werd gedetecteerd in het netwerk van een andere klant door middel van afwijkingen in de looptijden van pompen en stroomsnelheden. Handmatige inspectie liet geen afwijkingen zien, maar uiteindelijk werd de gedeeltelijke rioolverstopping opgespoord in een aftakking ver van het pompstation. De verstopping duurde 21 dagen, waardoor 1200 m3 onbehandeld afvalwater in de omgeving werd geloosd.

Door deze netwerken digitaal te monitoren kunnen reparaties worden geprioriteerd en worden onderhoud en renovaties efficiënter, en wordt het beschikbare budget optimaal benut. Het bespaart middelen en geld, en helpt bij het verminderen van de impact op het milieu van ons wereldwijde waterverbruik.

Meer weten over Smartvatten for Water Utilities en zijn diensten? Neem contact met ons op via utilities@smartvatten.com!