Om oss

Smartvatten for Water Utilities har som mål å tilby best mulige verktøy for å administrere vannnettverk. Vi kombinerer beste praksis innen programvareutvikling, prosjektering og vannteknikk for å lage omfattende og intuitive løsninger. Vi fokuserer på den daglige brukeropplevelsen for å sikre et brukervennlig miljø.

Det hele startet i 2016 da Helsingfors-regionens vannverk HSY arrangerte et hackathon, en helgelang innovasjonskonkurranse. Arrangementet samlet dataeksperter og vanningeniører for å utvikle nye løsninger basert på eksisterende nettverksdata. Hackathon-arrangementet ble arrangert på et renseanlegg i Viikinmäki, og målet var å utvikle løsninger basert på data innhentet fra pumpestasjoner, værmeldinger, energibruk og kartdata – for å nevne noe. I løpet av den helgen hadde flere forskjellige nye løsninger blitt utviklet, en av dem var vårt datavisualiseringsverktøy.

 

Fra visualisering til analyse

Verktøyet ble lagt merke til av Helsingfors vannverk HSY, og førte til et konsulentprosjekt som ble utført i henhold til prinsippene for agil-programvareutvikling. Utviklerne arbeidet i raske løp sammen med sluttbrukerne for å sikre funksjonaliteten. I løpet av den tiden begynte visualiseringsverktøyet for pumpestasjonsdata å utvikle seg videre mot dataanalyse. Andre datakilder ble også tatt med i analysen.

Det ble klart at det var potensial for mer enn ett enkelt konsulentprosjekt. Andre vannverk og selskaper begynte å vise interesse for løsningen vår. I 2017 begynte vi å snakke om å danne vårt eget selskap. Ett år senere hadde vi styrket teamet vårt, og Neuroflux ble grunnlagt. Målet vårt var enkelt: utvikle bedre dataanalyser for vannverk.

 

Fremskynder utviklingen

I løpet av sommeren 2018 slo vi igjennom med Kiuas Accelerator arrangert av Aaltoes. Programmet ga stor, praktisk innsikt i å etablere en startup og ta de første skrittene. Det viktigste vi lærte var å fokusere på kunden. Det var en flott kunnskap å ta med. En blanding av hardt arbeid og litt flaks ga oss tre pilotprosjekter under akseleratorprogrammet, som ga oss verdifulle tilbakemeldinger og satte fart i utviklingen.

Verktøyet vårt er implementert hos en rekke vannverk i Finland og Sverige. Deres erfaringer med tjenesten vår har overbevist oss om fordelene med dataanalyse for vannverk: Neuroflux har hjulpet med å oppdage uautoriserte avløpstilkoblinger, infiltrasjon, vanninntrenging og blokkeringer. Siden 2019 har vårt fokus vært på å teste og utvikle mer avanserte maskinlæringsmodeller, innlemme nye datakilder og generelt forbedre dataanalyse.

 

Nå Nye Markeder med Smartvatten

I 2022 kjøpte Smartvatten Neuroflux, med mål om å ta sin omfattende vanneffektivitetstjeneste til et nytt nivå ved å inkludere løsninger for vannverk. Vi driver nå under navnet Smartvatten for Water Utilities. Vi fortsetter å forbedre og utvide løsningen vår, slik at vannverk kan få mest mulig ut av dataene sine og ta vare på deres verdifulle vannnettverk. Som en del av Smartvatten-gruppen kan vi nå utvide rekkevidden til nye, internasjonale markeder.